SOS Aardbeienhuid (Dit kun je eraan doen!)
28 Juni 2020 Door Wendy Kers
Strawberry legs en aardbeienhuidje. Beide klinken als een lief koosnaampje voor je partner, maar helaas is er niet veel zoets aan.
De woorden hebben namelijk niets te maken met de zoete smaak van aardbeien, maar wel met de puntjes en zwarte pitjes die je zowel op een aardbei als op je pas geschoren benen ziet.
Waar komen ze vandaan? En - nog belangrijker - hoe zorg je ervoor dat je er nooit meer last van hebt?
Dat leggen we uit in dit artikel!
Hoe zoet aardbeienbenen ook mogen klinken, waarschijnlijk wil je die mee-eters zo snel mogelijk kwijt. Ja, mee-eters.
Want de zwart puntjes ontstaan niet door vuil, maar wel door huideigen oliën (talg), bacteriën en dode huid.
Dit alles verstopt de haarfollikel en kleurt vervolgens zwart bij blootstelling aan zuurstof.
Op zich niet levensbedreigend, maar mooi is het niet.
Aardbeienbenen herken je aan de volgende symptomen:
De meest voorkomende oorzaken van aardbeienbenen zijn folliculitis en keratosis pilaris.
Folliculitis
Folliculitis treedt op wanneer je haarzakjes ontstoken raken. De drie belangrijkste oorzaken van folliculitis zijn:
Gebrek aan exfoliatie leidt tot een ophoping van olie en dode huidcellen. Dit zorgt ervoor dat je poriën verstopt raken. Probeer daarom wekelijk 2 à 3 keer te scrubben. (Maar overdrijf niet!)
Je scheermes in de douche laten liggen, een bot mes gebruiken of droogscheren. Allemaal slechte gewoontes die je beter zo snel mogelijk kunt afleren! (Bekijk dit artikel waarin we de meest voorkomende scheerfoutjes voor je op een rijtje zetten.)
Je huid goed insmeren is een must. Een gehydrateerde huid is soepeler, raakt minder snel geïrriteerd en zorgt ervoor dat haartjes sneller kunnen uitgroeien en niet vast komen te zitten onder het huidoppervlak.
Keratosis pilaris
Keratosis pilaris (in de volksmond anservel genoemd) is een opeenhoping van keratine, een natuurlijk en noodzakelijk eiwit dat de huid beschermt tegen schadelijke stoffen en infecties.
Klinkt goed natuurlijk. Maar bij een teveel aan keratine wordt de opening van het haarzakje geblokkeerd, waardoor een ruwe en hobbelige huid ontstaat.
De meest voorkomende oorzaken van keratosis pilaris zijn:
Klaar om voor eens en altijd afscheid te nemen van je aardbeienbenen? Pas dan de volgende tips toe:
Als je met een oud of bot scheermes scheert of geen scheergel gebruikt, kunnen je haarfollikels onnodig geïrriteerd raken. Wissel wekelijks van mes en bewaar je scheermes nooit in de badkuip om bacteriegroei te voorkomen.
Zowel voor, tijdens en na het ontharen is hydrateren van de huid belangrijk. Scheer dus niet op een droge huid en gebruik altijd een passende scheercrème die afgestemd is op jouw huidtype.
Ook het dagelijks voeden van je huid met een rijke bodylotion is een schitterende remedie.
Regelmatig exfoliëren is een goede manier om strawberry legs te voorkomen.
Wanneer je scrubt verwijder je immers de dode huidcellen die aan de oppervlakte van je huid liggen zodat die de porie-opening niet verstoppen.
Let op! Scrub niet te vaak. Hoe vaker je scrubt, hoe sneller de huid zich vernieuwt. En hoe meer nieuwe huid, hoe meer dode huidcellen en hoe meer kans dat de haarschacht verstopt raakt.
Beperk het scrubben daarom tot twee, maximaal drie keer per week.
Bij het waxen en epileren verwijder je haartjes met haarwortel en al waardoor je haarfollikels geen kans krijgen op verstopping.
Deze ontharingsmethodes brengen andere nadelen met zich mee, maar deze wegen voor sommigen niet op tegen het ongemak van de aardbeienhuid.
Mag het voor jou wat drastischer? Overweeg dan eens een laser- of elektrolyse behandeling. Bij deze behandelingen wordt de haargroei verstoord, waardoor de haren op je benen langzaamaan ophouden met teruggroeien.
Let op! Deze (permanente) methodes zijn niet voor iedereen ideaal. Informeer je dus goed!
Zin om je verder te verdiepen in de wereld van het scheren en je kans op een zijdezacht scheerresultaat te vergroten? Leer dan ontharen als een pro en pas deze 6 bewezen scheertips toe.
Of kun je wat hulp gebruiken bij het bestrijden van de typische hardnekkige scheerproblemen? Bekijk dan deze artikels over ingegroeide haren en stoppels na het scheren.
Je Mooi, Zeker, Jezelf voelen was nog nooit zo makkelijk!
YIONN Shop
⭐⭐⭐⭐⭐
Geniet zorgeloos van gladde benen, jeukvrije oksels en een egale bikinilijn.
YIONN helpt tegen rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen.
Heb jij soms last van aardbeienhuid? Laat ons dan weten of de tips je geholpen hebben!