Welk dieet past het best bij mij?
19 Januari 2020 Door Wendy Kers
De eerste maand van het nieuwe jaar zit er bijna op en met wat geluk, en wellicht ook doorzettingsvermogen en wilskracht, zijn onze goede voornemens nog steeds in tact.
(Zo niet, lees dan dit artikel waarin we handige tips delen om dit jaar je goede voornemens wél waar te maken.)
Is één van jouw doelen om dit jaar je eetgewoontes aan te passen door middel van een dieet? En kun je hier wat hulp bij gebruiken? Lees dan snel verder!
Heeft diëten zin?
Ja en nee. Als we kijken naar de officiële betekenis van het woord - namelijk een leefregel wat eten en drinken betreft - dan is het antwoord ja.
Hebben we het echter over het kwijtspelen van meerdere kilo’s in enkele dagen tijd? Dan is het antwoord een volmondig nee!
Ook ik heb dit jaar besloten wat meer op mijn voeding te letten. Niet omdat ik per se enkele kilootjes kwijt wil, maar wel omdat ik graag lekker in mijn vel zit.
En dat gaat nou eenmaal stukken beter als ik gezond eet.
Betekent dit dat ik daarom maandenlang een detox sapkuur zal volgen of nooit meer koolhydraten zal eten?
Zeker niet, want zulke eenzijdige diëten zijn gedoemd om te mislukken. Wat wel werkt? Een gezond voedingspatroon dat je voorziet van alle nodige voedingsstoffen.
Want ja, een streng crashdieet helpt je dan wel in drie dagen vijf kilo kwijt te spelen. Maar dat is a) bijna allemaal vocht en b) onmogelijk vol te houden.
Bovendien krijg je bij deze afvaldiëten onvoldoende voedingsstoffen binnen. En zodra je ermee ophoudt, vliegen de kilo’s er in een mum van tijd weer aan.
Zo wordt vijf kilo eraf al snel acht kilo eraan. Dit fenomeen staat beter bekend als het jojo-effect en is ongelooflijk ongezond en ontzettend belastend voor je lichaam.
Niet doen dus!
Het perfecte dieet voor jou
Als je de vele dieetguru’s mag geloven hebben ze stuk voor stuk dé ultieme oplossing, maar iedereen is uniek.
Een perfect dieet dat bij iedereen past, bestaat dus helemaal niet.
Wat wel een optie is? Zelf een goed doordachte keuze maken op basis van de specifieke eigenschappen van een dieet.
Elk dieet heeft zijn voor- en nadelen. En het beste voedingspatroon is datgene dat jij vol kan houden. Niet voor een week, een maand of zelfs een jaar, maar voor altijd.
Zodat jij zelf kunt nagaan welk eetpatroon het beste bij jou past hebben we de drie gezondste en populairste diëten voor je uitgezocht en de voors en tegens op een rijtje gezet!
Dieet #1: proteïnedieet (eiwitdieet)
Bij het proteïnedieet, ook wel eiwitrijkdieet of low-carbdieet genoemd, eet je - wonder boven wonder - veel eiwitten.
De inname van koolhydraten wordt beperkt tot een minimum en belangrijk is dat je geen honger lijdt. Goed nieuws natuurlijk!
Want een knorrende maag en een continu hongergevoel maken het volhouden van een nieuw eetpatroon enorm moeilijk.
De basisprincipes zijn eenvoudig: als je veel proteïnen en weinig of geen koolhydraten binnenkrijgt, worden je vetreserves aangesproken en bouw je spiermassa op.
Je lichaam gebruikt immers altijd eerst koolhydraten om energie aan te maken. Kan het deze niet vinden? Dan zijn je vetreserves en spiermassa de nieuwe energiebronnen.
Consumeer je echter voldoende proteïnen? Dan worden je spieren niet aangetast.
Het dieet is opgedeeld in verschillende fases en het einddoel is teruggaan naar een normaal voedingspatroon.
Het is namelijk niet alleen de bedoeling dat je afvalt en een gezonde leefstijl bereikt, maar ook dat je deze vervolgens behoudt.
Voordelen van het proteïnedieet
Nadelen van het proteïnedieet
Het proteïnedieet is perfect voor...
Zij die graag aan hun spiermassa willen werken, zonder daarvoor elke dag meerdere uren in de sportschool te zweten of honger te moeten lijden.
Dieet #2: intermittent fasting
Intermittent fasting, ook wel IF of periodiek vasten genoemd, werd vroeger voornamelijk voor religieuze- en culturele doeleinden gebruikt, maar is tegenwoordig een echte hype op dieet- en voedingsgebied.
Het gaat hem erom dat je met tussenpozen vast en dus tussen bepaalde tijdstippen helemaal niets eet en enkel water, koffie en thee rijkelijk laat vloeien.
De vastenperiodes kies je zelf, maar de meest gebruikte tijdschema’s zijn 16:8, 20:4 en 5:2, waarbij je respectievelijk 16 uur, 20 uur of tot zelfs 2 dagen vast om dan op 8 uur, 4 uur en 5 dagen tijd het nodige voedsel naar binnen te werken.
Minder eten is vaak een onbedoeld gevolg, maar daar gaat het hem niet per se om.
Het idee is simpelweg dat je het gebruikelijke aantal calorieën binnen een korter tijdskader inplant.
Verder is ook wat je juist eet niet strikt bepaald, maar het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen en het beperken van de inname van suiker, zijn natuurlijk twee belangrijke vereisten.
Voordelen van intermittent fasting
Nadelen van intermittent fasting
Intermittent fasting is perfect voor...
Zij die graag een flexibel plan willen, maar ook genoeg wilskracht hebben om zich eraan te houden. Ongeacht de mogelijke kwaaltjes en commentaar van anderen.
Jezelf een paar uur uithongeren en vervolgens meteen volstoppen zodra je de kans krijgt is zeker niet de bedoeling.
Dieet #3: het Pioppi-dieet
Het Pioppi-dieet is vernoemd naar een klein, rustiek dorpje in het zuiden van Italië.
Het is zogezegd de gezondste plek op aarde en de levensstijl van de Pioppinaren is gericht op gezond eten, sociaal contact en voldoende bewegen en slapen.
Chronische ziektes zoals diabetes type 2 en Alzheimer komen er nauwelijks voor en er wonen opvallend veel (gezonde!) 100-plussers.
Hoewel de naam van het Pioppi-dieet dus een nauwe band impliceert met het voedsel en de gewoonten van het dorp, is het dieet zelf enigszins anders.
Het is een koolhydraatarm, vetrijk eetplan waarvan de uitvinders, Aseem Malhotra en Donal O'Neill, beweren dat het de principes van een mediterraan dieet volgt.
Maar door het vermijden van graanproducten en het toevoegen van producten als kokosolie is het natuurlijk geen typisch mediterraan dieet meer.
Koolhydraatrijke producten en suiker staan op de lijst van verboden producten.
Denk hierbij aan brood, pasta, rijst, crackers, aardappelen, frisdrank, vruchtensappen en honing.
Deze zouden zorgen voor gewichtstoename en chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes.
Ook zonnebloemolie en sauzen uit potjes en pakjes zijn niet toegestaan.
Producten die wel worden aangeraden zijn olijf- en kokosolie (gezonde vetten), volle melk- en roomproducten, onbewerkte vlees- en visproducten, groenten, eieren, noten, bepaalde soorten fruit, pure chocolade, rode wijn (maximaal één glas per dag), koffie, thee en water.
Opmerkelijk is dat het dieet slechts 21 dagen duurt en dat de focus zowel op eten als het veranderen van de levensstijl ligt.
Naast gezond eten staan bijvoorbeeld ook positieve sociale interacties en voldoende slaap op het menu.
Het is dus eigenlijk eerder een lifestyleplan dat je gezondheid en gemoed een flinke boost zal geven en gewichtsverlies is een prettige bijkomstigheid.
Voordelen van het Pioppi-dieet
Nadelen van het Pioppi-dieet
Het Pioppi-dieet is perfect voor...
Zij die graag gezond ouder willen worden en niet enkel hun voeding, maar ook hun volledige levensstijl gedurende een korte periode willen aanpassen.
Goede voeding is de basis om je Mooi, Zeker, Jezelf te voelen. Daar willen we je bij YLONN natuurlijk graag verder mee helpen!
Zo schreven we bijvoorbeeld enkele leuke blogartikels over de (on)gezonde kant van smoothies en havermout alsook de waarheid over koolhydraten. Lees ze snel!
Zo kun jij bewustere eetkeuzes maken en nóg gezonder door het leven gaan.
Spreekt één van deze diëten je aan? Of vind je diëten helemaal niets? Laat het ons weten in de comments!
Misschien heb je zelf een leuke tip om op een verantwoorde manier gewicht te verliezen en gezonder te leven? Deel deze dan ook!
Sowieso help je er iemand mee en als actieve lezer maak je bovendien kans op het winnen van een leuk YLONN prijzenpakket!