073: Mediteren is gezond!
14 Juli 2019 Door Wendy Kers
Stress, een paniekaanval, depressie, onzekerheid. Waarom, waardoor of waarover je dit ervaart maakt niet uit, iedereen heeft hier wel eens mee te kampen, de één meer dan de ander.
Je kunt het negeren, afleiding zoeken, er in therapie voor gaan of zelfs medicatie slikken.
Maar wat nu als we je vertellen dat er een natuurlijke manier is om al deze klachten (en meer!) op te lossen en te voorkomen?
Een manier die je daarnaast ook rust en balans en meer positiviteit kan brengen. Dan wil je daar vast meer over weten toch? Een reep chocolade, een goed glas wijn?
Nee, we verklappen wat het is: mediteren! “Hé, dat zweverige gedoe?” horen we je denken. Maar meditatie is er voor iedereen, echt niet alleen voor geiten-wollen-sokken-types!
Wat is meditatie precies?
Mediteren is al eeuwenoud en ontstond in India in het hindoeïsme en ook in het boeddhisme wordt het al duizenden jaren gebruikt als een vorm van verlichting.
Niet gek dat meditatie daarom nog steeds gezien wordt als iets religieus en spiritueels, maar inmiddels is er genoeg wetenschappelijk onderzoek dat de voordelen van meditatie bevestigd.
Het geeft je rust, balans en inzichten, maar zou volgens onderzoek ook werken tegen stress, depressie, paniekaanvallen, onzekerheid en zelfs lichamelijke gezondheidsklachten als een te hoge bloeddruk, pijn en ontstekingen.
Mediteren is voor veel mensen best een vaag en zweverig onderwerp, waardoor er al snel wordt gezegd: “dat is niks voor mij”.
Maar meestal is dit puur onwetendheid en daarom gaan we het onderwerp een beetje verlichten en uitleggen naar lekker nuchter-Nederlands.
En let’s make a deal: zet dat goed glas wijn alvast koud: mocht je dan echt niet overtuigd zijn heb je in elk geval een plan B.
Om uit te leggen wat mediatie precies is, is het makkelijker om uit te leggen wat het niet is.
Mediteren is niet denken, concentreren of relaxen. Dit zijn resultaten die kunnen voortvloeien uit mediteren.
Meditatie is een staat van bewustwording, één worden met ons innerlijke zelf en verlichting. ‘Ware menswording’ wordt het ook wel genoemd.
Klinkt dit alsnog veel te hippie-achtig en ben je echt te rationeel voor woorden als verlichting? Geen probleem, want je kunt ook mediteren voor ontspanning of gewoon om negatieve gedachten kwijt te raken.
Even stilstaan bij het moment, elektronica uit en tot rust komen is voor iedereen af en toe best fijn, toch?
De voordelen van mediteren
Meditatie kan alleen al goed zijn vanwege het feit dat we tegenwoordig niet genoeg tijd nemen voor onszelf.
We zijn druk met ons werk, ons gezin en in onze vrije tijd worden we continu afgeleid door onze elektronica en bijbehorende zaken als social media.
Maar naast simpelweg even tijd voor onszelf en tot rust komen, zijn er nog veel meer positieve resultaten van meditatie en kan mediteren zelf een positieve invloed hebben op onze gezondheid én ons uiterlijk!
Beginnen met mediteren
Allereerst is het belangrijk om te weten dat meditatie iets persoonlijks is en er eigenlijk geen goed of slecht is (yes!).
Moet je urenlang stil zitten op een kussentje in lotushouding?
Nee hoor, want mediteren kan op veel verschillende manieren en je kunt al beginnen met een paar minuutjes per dag.
Het excuus van ‘geen tijd’ willen we dus niet horen ;). Consistentie is belangrijker dan duur. Je kunt het beter iedere dag twee minuten doen dan 1 x per week anderhalf uur.
Mediteren kan zittend, lopend, of bijvoorbeeld liggend op de bank (hoera!). Het kan hoe jij het het prettigst vindt, als je maar geen afleiding hebt (niet te verwarren dus met Netflixen vanuit je luie stoel).
Heb je moeite met stilzitten dan kun je al lopend mediteren: door een wandeling te maken en te focussen op je ademhaling en je loopritme.
Of je kunt kiezen voor yoga, want sommige vormen zoals yin yoga, zijn ook een manier van meditatie.
Een simpel stappenplan voor de beginner:
Wat vond jij van dit blog? Mediteer jij ook en hoe vaak doe jij dit? laat het ons weten en plaats een comment hieronder: