Bestellingen boven €50,- GRATIS bezorgd 🤩
💰 Niet 100% tevreden: geld terug garantie!
Vandaag 20% korting met code SUMMER 🤩
Voeg meer Kurkuma toe
28 April 2019 Door Wendy Kers
Wat is geeloranje, ontzettend gezond, en ongeduldig aan het wachten tot het eindelijk deel wordt van jouw dagelijks dieet?
Kurkuma!
Kurkuma wint steeds meer aan populariteit. En dan met name in de Westerse keuken.
Dat het enorm gezond is is al eeuwenlang bekend. Maar sommige liefhebbers gaan zelfs een stapje verder en reppen over een heus mirakelkruid.
Is kurkuma daadwerkelijk al deze aandacht waard? Wij pluisden het voor je uit.
(Hint: het antwoord is een volmondige JA!)
Wat is kurkuma?
Kurkuma is een krachtige specerij dat gemaakt wordt van de wortels van de curcuma longa plant. Deze wortels lijken een beetje op een kleinere geeloranje versie van gember.
Ze hoeven enkel te worden gekookt, gedroogd en vermalen en voilà! Je hebt verse kurkuma.
Let op! De curcuma longa wortel mag je nooit rauw eten! Deze is giftig en heeft een enorm stevige uitwerking op ons lichaam.
What’s in a name?
Koenjit of geelwortel: zo wordt kurkuma ook genoemd. Dit vanwege de gele kleur die het geeft aan gerechten.
Wie echter ooit al eens kurkuma gebruikt heeft zal waarschijnlijk wel gemerkt hebben dat niet enkel de gerechtjes een mooi kleurtje krijgen.
Kurkuma geeft namelijk enorm af en de kans op gele vingers na een potje koken is dan ook groot. Het gebruik van handschoentjes is dus aangeraden!
Geelwortel = geelzucht?
Voor een uitbraak van geelzucht hoef je zeker niet te vrezen want de gele kleur van kurkuma komt van de stof curcumine.
En deze stof is net de reden waarom de geelwortel zo ongelooflijk gezond is.
Zó gezond, dat het in sommige landen zowaar als ontstekingsremmer gebruikt wordt bij onder andere menstruatieklachten, darmklachten, en zelfs bij geelzucht zelf!
Je kunt dus zoveel kurkuma eten als je wilt, geelzucht zal het in ieder geval niet veroorzaken.
Waar is kurkuma goed voor?
Kurkuma heeft zijn populariteit voornamelijk te danken aan zijn vele gezondheidsvoordelen.
Ik noem de belangrijkste voor je op:
Kurkuma als ontstekingsremmer
Zoals eerder vermeld werkt kurkuma ontstekingsremmend.
Dit betekent dat het voor tal van lichamelijke klachten gebruikt kan worden maar ook zichtbaar kan helpen bij acne en eczeem.
Ontstekingen zijn immers de grootste oorzaak van huidproblemen, en door van binnenuit de conditie van je huid te verbeteren zorg je voor een sterke barrière tegen het ontstaan van huidproblemen.
Kurkuma als antioxidant
Kurkuma heeft een enorm krachtige antioxidante werking. Hierdoor vertraagt het de cel beschadiging en gaat het huidveroudering tegen.
Dus vooral als de zon weer gaat schijnen is het toevoegen van Kurkuma een natuurlijke versterking van je huid tegen zonnebrand.
Let op: kilo’s kurkuma eten is geen vervanging voor een passende zonnebrandbescherming.
Smeer je altijd goed in met een passende SPF. Ook bij de eerste lente zonnestralen!
Kurkuma helpt bij afvallen
Een specerij dat de groei van vetcellen remt? Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn!
Wel, curcumine doet niet alleen dit maar het vermindert ook nog eens insuline-resistentie.
Bij insuline-resistentie reageert je lichaam niet meer goed op het verwerken van suiker in je bloed, en blijft er te veel onverwerkte suiker achter in je bloed.
Onverwerkte suiker slaat zich in je lichaam op als vet, en is in de meeste gevallen de aanloop tot diabetes type 2.
Meer kurkuma toevoegen, en je insuline-resistentie verminderen, maakt het de perfecte hulp voor mensen die willen afvallen of lijden aan diabetes type 2.
Hoe kan ik kurkuma dagelijks eten?
Het gebruik van kurkuma is vooral in het land van de curries erg populair, India.
Maar ook jij kunt gemakkelijk je dagelijkse dosis ontvangen.
Kurkuma is kant en klaar te vinden in het kruidenrek bij je supermarkt.
Wil je het liever zelf doen? In de betere reformzaak of biologische supermarkt is deze krachtpatser in rauwe vorm verkrijgbaar. En eenvoudig te verwerken in de volgende recepten:
In een curry
Als je je ooit hebt afgevraagd waar die mooie kleur van kerrierijst vandaan komt, dan heb je nu het antwoord!
De geelwortel is immers een vast bestanddeel van kerriepoeder.
Het maken van een curry is dan ook de meest voor de hand liggende manier om een flinke portie kurkuma naar binnen te werken.
In een smoothie
Maak je graag gezonde smoothies? Voeg dan de volgende keer eens wat kurkumapoeder en kokosolie aan je drankje toe!
Ongelooflijk gezond én lekker.
In een latte of kopje thee
Een piepklein beetje kurkumapoeder kan je thee of latte een speciaal, pittig smaakje geven.
En ook zo krijg je een deel van je dagelijkse portie Kurkuma binnen.
Ontvang je graag nog meer interessante beauty tips? Bekijk onze shop, volg ons op Facebook en/of Instagram & Let’s stay in touch!
Wat vond je van het blog? Laat het ons weten! Plaats een opmerking hieronder:
Korting op producten, en tips bij het ontharen. Schrijf je GRATIS in!