Vochtige sokken en schoenen voelen vies en naar aan. Als je al ooit eens door een diepe plas water gestapt hebt, dan weet je dit waarschijnlijk al wel.
Maar wat als al dit vocht vanuit jouw eigen lichaam komt? En dit de hele dag lang?
Hyperhidrosis plantares is de medische term voor ernstige zweetvoeten.
Alhoewel dit om een extreme vorm van zweetvoeten gaat, kunnen ook mensen die maar lichtjes transpireren dit reeds als een enorm ongemak ervaren.
Sommige mensen zweten meer als andere. Dat is een feit.
Maar het al dan niet hebben van zweetvoeten ligt ook vaak aan het soort schoenen dat je draagt. En dan met name niet ademend schoeisel. Sneakers en laarsjes uit kunststof zijn twee goede voorbeelden.
Ook het langdurig gebruik van dezelfde schoenen en sokken en gebrekkige persoonlijke hygiëne kan al snel voor vochtige en stinkende voetjes zorgen.
Het vocht dat jouw zweetklieren produceren bestaat voornamelijk uit water en zout.
Dit betekent dus dat dit transpiratievocht oorspronkelijk volledig geurloos is.
Wanneer dit vocht echter in contact komt met de bacteriën die op de huid van de voeten leven ontstaat er al snel een vies kaas-achtig geurtje. Leuk is anders!
Wist je trouwens dat zweetvoeten naast een onaangenaam geurtje ook nog eens voet- en nagelschimmel kunnen veroorzaken? Je zou voor minder blootsvoets willen rondlopen!
Gelukkig bestaan er tal van andere oplossingen om zweterige voeten te bestrijden.
Lees dus snel verder voordat je al je winterschoenen begint weg te gooien. (Bovendien zul je die warme schoenen nog nodig hebben tijdens deze koude wintermaanden.)
🦶 Was je voeten minimaal één maal per dag met een antibacteriële zeep. Droog je voeten altijd zorgvuldig af na het douchen. En al zeker tussen de tenen om schimmel te vermijden! Behandel je voeten indien nodig met bacterie- en schimmeldodende poedertjes en zalfjes.
🦶 Vermijd het dragen van schoeisel met onvoldoende ventilatie en gebruik zo vaak mogelijk luchtige schoenen zoals sandalen en slippers. Is het nog wat te koud om op sandalen en slippers rond te lopen? Draag dan goed ademende schoenen. Leren schoenen zijn de beste optie.
🦶 Vermijd synthetische sokken en ga liever voor sokken van natuurlijk materiaal, zoals katoen en wol. Deze nemen veel meer vocht op. Gebruik speciale inlegzooltjes die het overtollig zweet opnemen.
🦶 Stinken je schoenen? Was ze dan eens op een hogere temperatuur! (Tip: ga voor +75 graden Celsius maar enkel indien je schoenen dit aankunnen!). Zijn ze niet wasmachine bestendig?
Sommige mensen raden ook aan om je schoeisel een nachtje in de diepvriezer te laten liggen.
Maar alhoewel de bacteriën zich inderdaad niet meer zullen vermenigvuldigen, zal je ze op deze manier helaas niet kunnen doden. Deze sterke beestjes kunnen enkele graden onder nul namelijk met gemak overleven.
🦶 Geef je schoenen de kans om te ademenen en te drogen en draag elke dag een ander paar. Zo dood je de bacteriën die dat vies geurtje veroorzaken.
🦶 Verwijder wekelijks het overtollig eelt van je voeten. Eelt kan immers niet alleen pijnlijk zijn maar doordat het zoveel vocht absorbeert draagt het ook nog eens bij aan zweetvoeten. Een lekkere scrub voor je voeten kun je heel eenvoudig zelf maken.
Heb je iets minder tijd ( of zin ) om dit te doen: denk eens aan de scrub en peeling YIONN Kjarr.
Deze is ook uitermate geschikt voor het verwijderen van eelt op je voetjes. YIONN Kjarr is een zachte scrub op biologische basis die diep doordringt in de diepere huidlagen. Zo wordt je eelt effectief verwijdert.
De fijne scrub is verrijkt met abrikozenpitjes wat voor een milde afvoer van je dode huidcellen op het huidoppervlak zorgt. YIONN Kjarr is geschikt voor alle huidtypen.
En de laatste tip die soms tot weerstand kan leiden, maar zeker niet vergeten mag worden als je last hebt van overmatige zweetluchtjes in je mooie hakken:
🦶 Drink niet te veel alcohol en let op met kruidig eten. Deze kunnen je namelijk nog meer dan gewoonlijk laten zweten.
In extreme gevallen zoals hyperhidrosis plantares kun je ook een behandeling met botuline toxine injecties overwegen.
YIONN producten zijn verzorgingsproducten gebaseerd op de bewezen helende krachten van natuurlijke ingrediënten zoals rozenwater, kamferolie, moerbei, zaad van de zonnebloem, amandel olie en kamille.
Alle YIONN producten zijn vrij van harde sulfaten, parabenen en onnodige extra toevoegingen zoals kunstmatig parfum. Hierdoor is de kans op vervelende huidreacties minimaal.
We produceren in kleine hoeveelheden, in Nederlandse laboratoria volgens Nederlandse wet en regelgeving. Hierdoor kunnen we de versheid en kwaliteit van onze producten garanderen, en zijn we altijd up to date met de laatste ontwikkelingen.
Bij YIONN hanteren we een 30 dagen niet goed geld terug garantie.